Søfartsmuseet

Udvid din nationalkulturelle interesse og tag på Søfartsmuseet

Museer kan være for alle mennesker. Der er så mange forskellige, at der må være ét, som man finder interessant, hvis man normalt ikke er typen, der nyder det i fulde drag. Lige meget om man er typen eller ej, så tag et kig ind på Søfartsmuseet. Man vil helt sikkert få åbnet sin øjne og se Danmark i et nyt perspektiv.

Lær mere om Danmarks stolthed

For mange år tilbage var Danmark faktisk ikke en så lille nation i Europa. Geografisk, der var den nogenlunde samme størrelse, hvis man ser bort fra De Slesvigske Krige, som fik et godt indhug i landet.

Når det så er sagt, så var Danmark et utrolig indflydelsesrigt land. Ikke på grund af deres politik eller geografiske indflydelse, men på grund af deres flåde. Danmark havde den største flåde næst efter Storbritannien. Der var en storhedstid hos danskerne, som senere hen fik en ufattelig ydmyg, romantisk og nationalistisk tilgang til det at være dansker.

Før levede danskerne stort set af havet. Mange af de mest betydningsfulde øjeblikke i Danmarks historie er sket til havs eller har haft en betydning for havet. Hvis man ser hele det Vestjyske område, så var havet folkets levebrød på samme måde, som marken var bondens indtægt. Man var afhængig af søfart og evnen til at kunne sætte skibe i vand.

Vand har altid fascineret mennesket. Det både giver og tager, og som man siger: ”Kun en tåbe frygter ikke havet”. Det, og meget mere, vil være at på Søfartsmuseet samt en masse kompetente folk, der har gået og nørdet i disse historier i meget lang tid.

Hvad kan man finde på Søfartsmuseet?

På søfartsmuseet er det muligt at finde en masse om, hvordan levevilkårene var for de efterladne. Det vil altså sige, at man ikke kun beskæftiger sig med de mænd, der drog ud til havs, men også deres kvinder og børn, som ofte var efterladt. I visse tilfælde kom disse mænd aldrig hjem, og man vil få en indsigt i den problematik og dilemmaer, man dengang stod overfor.

Man skal derudover naturligvis ikke snydes for nogle modeller af de smukkeste skibe lavet i træ. Der er alt lige fra skibsmodeller til skibsportrætter, så man kommer ikke til at mangle noget.

Bag ved det historiske tæppe får man indsigt i nogle af verdenshistoriens mest grusomme begivenheder. Man får nemlig et indblik i tilværelsen som sømand under 2. Verdenskrig, hvor man virkelig stod mellem liv og død, når torpedoer strøg gennem vandene.

Få en bedre forståelse af Danmark i dag

Når man går på museer, er det ikke bare for at se noget ”gammelt”. Man får et indblik og en forståelse for hvad der en gang har været, og hvor langt man er kommet nu.

Museer er med til at give et perspektiv i verdenshistorien. Hvordan skulle man vide, at man var kommet langt, hvis man ikke havde et sammenligneligt grundlag?

I dag ser man både vilkår og teknologi forbedret takket være museer.