Vikingemuseet

Tag på oplevelse i vikingernes verden

I Danmark er der masser af muligheder for spændende kulturelle og historiske oplevelser for hele familien. Et af de virkeligt spændende emner er vikingernes verden. Der findes flere vikingemuseer rundt omkring i landet og de byder på gode oplevelser for både børn og voksne.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Det største og mest kendte oplevelsescenter, som handler om vikingetiden, er uden tvivl Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Vikingeskibsmuseet er, som navnet indikerer, et museum for søfart og bådebygningskultur blandt vikingerne. De store attraktioner på museet er de 5 verdensberømte vikingeskibe, som er udstillet. Det, der gør Vikingeskibsmuseet til en stor oplevelse for hele familien, er dog det fine oplevelsesmiljø. Her kan man se rekonstruerede vikingeskibe og lære mere om håndværket med at bygge skibe som i vikingetiden. Kan du ikke vente med at komme af sted på Vikingemuseet, så kan du på deres hjemmeside opleve den interaktive vikingeverden. Her kan børn og voksne lære alt om vikingetiden. Blandt andet finder du et kort over de steder i Danmark, hvor du kan finde rester af vikingetiden.

Vikingerne satte deres præg flere steder

Bevæger I jer rundt i Danmark, så vil I se, at vikingerne har sat deres præg flere steder i landet. Fyrkat er et godt eksempel. Fyrkat ved Hobro er en af 5 store vikingeborge, der er fundet rester af i Danmark. Selve borgen består i dag af nogle volde og en masse huller i jorden. I tilknytning til Fyrkat er der dog opført et langhus, som man gjorde det i vikingetiden. Her bliver der sommeren igennem opført vikingespil, Fyrkatspillet, og afholdt marked. Ikke langt fra Fyrkat har man opført en kopi af en original vikingelandsby i tilknytning til det lille lokale vikingemuseum. Her er der levendegørelse hele sommeren og i de fleste weekender. Det betyder, at I kan opleve, hvordan almindelige vikinger levede og boede dengang. I kan lave mad over bål, slås som ægte weekender eller fordybe jer i forskellige håndværk. Ikke langt fra Hobro ligger Aggersund ved Limfjorden. Her findes Danmarks største vikingeborg.

Besøg vikingemarkeder i hele landet

En anden måde at gå i vikingernes fodspor på er de mange markeder, som efterhånden afholdes over hele landet. Du kender sikkert allerede de store middelaldermarkeder, men vikingemarkeder findes efterhånden også mange steder. De fleste vikingemarkeder er knyttet til steder som Vikingemuseet i Roskilde, Fyrkat i Hobro, Aggersborg ved Aggersund eller Lindholm ved Aalborg, hvor der er fundet en stor vikingegravplads. Du kan dog også være heldig, at vikingemarkedet kommer til din by. Det er nemlig ofte de samme stadeholdere, som rykker fra marked til marked sommeren igennem. På et typisk vikingemarked kan du møde mennesker, som har specialiseret sig i forskellige håndværk fra vikingetiden. For eksempel farvning af tekstiler med forskellige urter og planter. Brygning af mjød eller lækker mad lavet over bål. Ofte er der også demonstrationer af jagtmetoder med eksempelvis falke eller bue og pil. Du kan også finde boder som har specialiseret sig i at lave smykker, som i vikingetiden. Så der er lidt for enhver smag.