kinesisk butik

En ærlig og oprigtig guide til asiatisk madlavning

Det asiatiske køkken er en af de mest populære og elskede typer af mad i verden. Fra brændende karryretter til delikat sushi er der noget for alle at nyde. Og selv om mange af os kender nogle af de mere almindelige asiatiske retter, er der stadig mange ingredienser og madlavningsteknikker, som forbliver et mysterium. I dette blogindlæg vil vi se nærmere på nogle af de mindre kendte, men vigtige ingredienser, der bruges i asiatisk madlavning.

Sojasovs

Sojasovs er nok den mest almindeligt anvendte ingrediens i asiatisk madlavning. Den fremstilles ved at fermentere sojabønner (eller hvede) med salt og vand. Den resulterende væske lagres derefter i flere måneder. Sojasovs bruges som dyppesauce, marinade eller krydderi. Den kan anvendes på tilberedt mad eller under tilberedningsprocessen. Lys sojasovs bruges typisk til at dyppe i, mens mørk sojasovs bruges til marinering eller som krydderi. Du kan nærmest finde det i enhver asiatisk eller kinesisk butik!

Riseddike

Riseddike er fremstillet af fermenterede ris og har en mildere og sødere smag end andre typer eddike. Den bruges ofte i dressinger, marinader eller som dipsauce. Man kan også bruge det i store sammenkogte retter, hvor at smagene får lov til at stå og passe sig selv.

Fiskesauce

Fiskesauce fremstilles ved at fermentere fisk med salt. Den har en stærk, salt smag og bruges ofte som krydderi eller som dipsauce. Fiskesauce kan også tilsættes for at give maden en umami-smag. Man bruger oftest ikke lige så meget salt, som man gør i vesten når man skal lave mad. Man får ofte salt andre steder fra, såsom fiskesauce eller sojasovs.

Sesamolie

Sesamolie er fremstillet af sesamfrø og har en nøddeagtig smag. Den bruges ofte som en finishing oil eller til wokstegning. Ristet sesamolie har en stærkere smag og bruges typisk som smagsgiver snarere end som madolie. Mange bruger også sesamfrø til at toppe diverse madretter med for at give det et finishing touch.

Hvis du har lyst til at give dig ud i at prøve en asiatisk ret, kan du nemt og hurtigt prøve denne opskrift.

Sesamkylling med risnudler

Ingredienser:

-ingredienser: 1 pund udbenet, hudløst kyllingebryst, skåret i mundrette stykker

-1/4 kop sojasovs

-1/4 kop riseddike

-3 spiseskefulde honning

-2 spiseskefulde ristet sesamolie

-1 teskefuld stødt ingefær

-1/4 teskefuld hvidløgspulver

-8 portioner risnudler

-sesamfrø, til pynt

Instruktioner:

1. I en stor skål piskes sojasovs, riseddike, honning, ristet sesamolie, ingefær og hvidløgspulver sammen. Tilsæt kylling og rør rundt for at dække. Dæk til og sæt den på køl i mindst 30 minutter

2. Kog risnudler i henhold til pakkens anvisninger. Dræn og skyl dem med koldt vand

3. Steg kylling i en stor stegepande eller wok ved høj varme, indtil den er brunet og gennemstegt. Tag den af varmen, og rør nudlerne i. Servér med sesamfrø og nyd det hele! Det kan godt være, at du skal tilpasse mængden af kylling og ris i forhold til hvor mange personer i er. Du kan også sagtens gemme resterne til en anden dag og dermed lave mad til flere dage.