Sydafrikas vine er noget for sig

Sydafrika er et land, der er kendt for sit varme klima, sine strande og sin safaritur. Det er ikke underligt, at når man tænker på vin tænker man på også Sydafrikavin

Sydafrikanske vine kan spore deres rødder tilbage til 1659 i det område, der i dag er kendt som Stellenbosch og Constantia. På dette tidspunkt bragte franske huguenotter, der flygtede fra forfølgelse fra Ludvig XIV i Frankrig, druestiklinger og viden om vinfremstillingsteknikker med sig, hvilket var med til at sætte gang i industrien. Disse tidlige forsøg på vinfremstilling mislykkedes på grund af dårlig kvalitetskontrol og barske vejrforhold som tørke og kraftig nedbør . Det var ikke før halvtreds det var først efter Apartheid, at man for alvor begyndte at eksportere vin i Sydafrika. I dag kan du online købe Sydafrika vin, og få det leveret hurtigt.

En lille fun fact

Constantia-vinen er nok den mest berømte vin fra Sydafrika. Flere kendte personer har bekendtgjort deres kærlighed. Frankrigs kejser, Sydafrikas første præsident, kendte forfatter og m.m har udtrykt deres kærlighed til netop denne vin. Rygterne siger at Constantia-vin var den eneste vin som den Franske kejser til sidst ville drikke. Alt andet afslog han blankt, men Constantia-vin var en sikker vinder.

Eksporten stiger med tiden

I det 20. århundrede, med fremkomsten af køling og bedre transportforbindelser, var der en øget efterspørgsel efter kvalitetsvine både indenlands og internationalt, heriblandt Sydafrika. For at imødekomme denne stigende efterspørgsel benyttede mange producenter sig af billigere jord tættere på store markeder som Cape Town eller Port Elizabeth end i mere traditionelle regioner som Stellenbosch. Dette skift medførte en stigning i produktiviteten. Vinproduktionen i Sydafrika er støt stigende næsten 50% af alt vin produceret i Sydafrika eksporteres. Størstedelen af disse er hedvin, efterfulgt af druevin af industriel kvalitet og dernæst premiumvin, som er beregnet til eksport.

Vinregioner

Der er fire hovedregioner, der producerer størstedelen af de sydafrikanske vine: Olifants River Valley, kystregionen, Rooiberg-Kelderberg-regionen og Highveld-regionen. De har forskellige klimaer og kan derfor bedst inddeles i geografiske regioner baseret på deres klimazoner, dvs. varmt klima, moderat klima eller køligt klima

Olifants River Valley ligger i Western Cape-provinsen. Det har et moderat maritimt påvirket klima med våde vintre og tørre somre. Denne region strækker sig fra havets overflade op til 1000 m over havets overflade. Vinmarkerne er plantet på dalens skråninger mod nordøst for at udnytte sollyset.

Kystregionen ligger langs Sydafrikas sydkyst, hvor den møder Det Indiske Ocean, fra Worcester i vest til Cape Town i øst. Det har et mere vådt klima med varme somre og kølige til kolde vintre. Dette dyrkningsområde er især kendt for sin Sauvignon Blanc-produktion – herunder vine i Sancerre-stil, der produceres af producenter som Karanzy. Riesling dyrkes også i stor udstrækning her.

Rooiberg-Kelderberg-regionen ligger i Western Cape-provinsen, hvor den strækker sig indad fra False Bay-kysten mod Ceres og breder sig over bakkerne mellem Stellenbosch. Så du kan altså være sikker på at du får en god vin fra sydafrika, underordnet hvad du er til. Der findes en vin til lige hvad du begærer