gulvklinker

Værd at vide om gulvklinker 

Klinker til gulvet er velegnede til mange forskellige steder i hjemmet, både i køkkenet, badeværelset, i entreen og i diverse vådrum. Hvis du skal til at renovere, lægge nye gulve, eller hvis du brænder inde med ekstra gulvklinker, skal du læse med her. 

I den her praktiske guide får du en kort gennemgang af alt det, du skal vide om klinker til gulvet, lige fra køb til vedligeholdelse og brug af overskydende materialer. 

Sådan finder og installerer du gulvklinker 

Det er ikke spor svært at finde gulvklinker, og du kan få fat i dem hos de fleste gulvfirmaer eller boligforretninger. Alt, du skal vide, inden du søger efter dem, er, hvorvidt du skal bruge gulvklinker i store størrelser eller efter bestemte mål. 

Måske er du ikke helt sikker på, hvilken størrelse, du skal bruge. Det kan du finde ud af ved at konsultere en professionel gulvlægger. Hvis du ikke har erfaring i at arbejde med hverken gulve eller klinker, bør du desuden hyre uddannet personale til at varetage opgaven. 

Gulvklinker kan hurtigt blive irriterende, både visuelle og at gå på, hvis de ikke er lagt korrekt. Derfor skal du være sikker på, du ved, hvad du laver, eller ansætte en professionel til at give dig det bedste resultat. 

Sådan vedligeholder du dine klinker 

Alt efter hvor dine klinker er henne, skal du foretage varierende mængder af vedligeholdelse. I vådrum er der risiko for, at der kan komme alger og svamp mellem furerne. Det er ikke noget, du skal være bange for, og med jævnlig rensning bør det ikke være det store problem. 

Gulvklinker i køkkenet og andre steder i hjemmet vil ikke have det samme problem, men med tiden kan deres furer blive mørkere eller mere beskidte. For det bedst mulige resultat anbefales det, at du renser furerne hvert andet eller tredje år, så de er pæne og rene. 

Vær sikker på, at du ved, hvilken type klinker, du har, så du kan få det rigtige rensemiddel til dem. Marmorklinker kan for eksempel ikke tåle kalkfjerner. 

Dét kan du bruge overskydende gulvklinker til 

Hvis du har fået lagt gulvklinker, men brænder inde med et par stykker, skal du ikke smide dem væk. Der er faktisk meget, du kan bruge dem til! 

Alt efter hvordan dine klinker ser ud, kan du bruge dem som dekoration et sted i huset. Hvis der er tale om klinker med billeder, kan de være flotte at hænge udenfor eller i et sommerhus. 

Hvis du har klinker over dit køkkenbord, og de to typer passer sammen, kan du også indsætte dem som accentstykker i den gamle række. Så får du et flot brud på mønsteret, og du kan smide de gamle klinker ud. 

Du kan selvfølgelig også vælge at gemme de overskydende klinker, så du har nogen, hvis én eller flere klinker går i stykker. Så er det nemt at erstatte dem. Du kan også knuse klinkerne i større stykker og lave en flot mosaik til en plet ud af dem.