Lægeboligen, Vorupørvej 175. Matr. nr. 25-do.

Lægehuset 1904


Indtil 1898 var der ingen læge i Hundborg, men nogle fremsynede mænd stiftede et A/S, som opførte et lægehus og ansøgte amtet om en læge. Lægen lejede sig ind i huset, men drev privat praksis.

 

Læge Raaskou blev antaget som den første læge i Hundborg i 1898, men han blev kun til 1901, hvor læge Valdemar Buus blev antaget.


Læge Valdemar Buus:

Buus var en foretagsom mand. Han anskaffede den første bil i sognet, så han bedre kunne dække sin store praksis.


Sognets første bil:
Allerede mens han drev praksis i huset foretog Buus også mindre operationer. Her havde han så det problem, at han stod alene uden sygeplejerske og hjælpelæge, men så tilkaldte han købmanden nede på hjørnet. Han fungerede som narkoselæge, og skulle dryppe æter på den gazemaske, som var lagt over patientens næse og mund.


Der opereres:
Buus byggede i 1907 et sygehus bag lægeboligen.

Ud over sin praksis drev han sygehuset til sin død i 1935.

Sygehuset (klinikken) set fra lægehusets have (mod sydvest):

Her ser fra sydvest. Sygehuset til højre i billedet, lægehuset bagved:

1935: Læge Axel Brandt overtog praksis, men ikke sygehuset. Sygehusets videre historie beskrives på et senere tidspunkt.


Brandt købte i 1941 huset, A/S blev opløst i 1943. Da Axel Brandt købte ejendommen i 1941, så aktionærerne jo frem til, at de nu skulle indkassere overskuddet fra salget, men Brandt betingede handelen af, at disse penge skulle indgå i et legat, som skulle uddeles hvert år til jul til de mindst bemidlede i sognet.

Legatet er for længst udløbet.


1966: Axel Brandts søn Erik Brandt overtog både praksis og huset.1974: Nils Høvring indgår i praksis.

Nils Høvring blev uddannet i 1970 fra Århus Universitet. Inden Hundborg havde han en række ansættelser: medicinsk og kirurgisk afdeling på Kjellerup Sygehus, Ålborg Psykiatrisk Sygehus, Reservelæge på infirmeriet på Flyvestation Ålborg, børneafdelingenÅlborg Sygehus,

1987: Arne  Long  Jonsson indgår i praksis. Han fortæller selv:

Jeg er  uddannet  fra  Århus  Universitet  1977, og har   haft min  gang i 10 år  på  hospitaler  i Kolding, Århus, Grenå og  Ebeltoft.  Har  været ude i praksis  i Grenå  og Trustrup  i  1  år. I mine  ferier  og friuger  har  jeg  arbejdet  i Sverige  på distriktslægestationer i 8  mdr., fra Haparanda  til  Småland, sågar  været  læge  i Vimmerby, men jeg så  ikke  noget til Emil  fra  Lønneberg.

I min  hospitalstid  har  jeg  væsentligst  været  beskæftiget  med  kirurgi, lige  fra  thoraxkirurgi  til  organ og  ortopædkirurgi.  Tillige  gynækologi og  har deltaget ved  fødsler af  måske 600 børn.

Det  var dengang, man ikke var så specialiserede. På  Ebeltoft  Sygehus  “ kunne”  vi det  hele, så  det var  den  nævnte  kirurgi  samt  medicinske  patienter.

Jeg  følte  mig  godt og  bredt  rustet  dengang  i 1987, da  jeg  kom  til Hundborg.Denne side er under udarbejdelse