Vorupørvej 175

 

Lægeboligen, Vorupørvej 175. Matr. nr. 25-do.

Lægehuset 1904

 

Indtil 1898 var der ingen læge i Hundborg, men nogle fremsynede mænd stiftede et A/S, som opførte et lægehus og ansøgte amtet om en læge. Lægen lejede sig ind i huset, men drev privat praksis.

Læge Raaskou blev antaget som den første læge i Hundborg i 1898, men han blev kun til 1901, hvor læge Valdemar Buus blev antaget.

 

Læge Valdemar Buus:

 

 

 

 

Buus var en foretagsom mand. Han anskaffede den første bil i sognet, så han bedre kunne dække sin store praksis.

 

Sognets første bil:

 

 

 

Allerede mens han drev praksis i huset foretog Buus også mindre operationer. Her havde han så det problem, at han stod alene uden sygeplejerske og hjælpelæge, men så tilkaldte han købmanden nede på hjørnet. Han fungerede som narkoselæge, og skulle dryppe æter på den gazemaske, som var lagt over patientens næse og mund.

 

Der opereres:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buus byggede i 1907 et sygehus bag lægeboligen.

Ud over sin praksis drev han sygehuset til sin død i 1935.

Sygehuset (klinikken) set fra lægehusets have (mod sydvest):

Her ser fra sydvest. Sygehuset til højre i billedet, lægehuset bagved:

1935: Læge Axel Brandt overtog praksis, men ikke sygehuset. Sygehusets videre historie beskrives på et senere tidspunkt.

 

Brandt købte i 1941 huset, A/S blev opløst i 1943. Da Axel Brandt købte ejendommen i 1941, så aktionærerne jo frem til, at de nu skulle indkassere overskuddet fra salget, men Brandt betingede handelen af, at disse penge skulle indgå i et legat, som skulle uddeles hvert år til jul til de mindst bemidlede i sognet.

Legatet er for længst udløbet.

 

 

 

 

 

1966: Axel Brandts søn Erik Brandt overtog både praksis og huset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1974: Nils Høvring indgår i praksis.

Nils Høvring blev uddannet i 1970 fra Århus Universitet. Inden Hundborg havde han en række ansættelser: medicinsk og kirurgisk afdeling på Kjellerup Sygehus, Ålborg Psykiatrisk Sygehus, Reservelæge på infirmeriet på Flyvestation Ålborg, børneafdelingenÅlborg Sygehus,

 

 

 

 

 

 

 

 

1987: Arne Long Jonsson indgår i praksis. Han fortæller selv:

Jeg er uddannet fra Århus Universitet 1977, og har haft min gang i 10 år på hospitaler i Kolding, Århus, Grenå og Ebeltoft. Har været ude i praksis i Grenå og Trustrup i 1 år. I mine ferier og friuger har jeg arbejdet i Sverige på distriktslægestationer i 8 mdr., fra Haparanda til Småland, sågar været læge i Vimmerby, men jeg så ikke noget til Emil fra Lønneberg.

I min hospitalstid har jeg væsentligst været beskæftiget med kirurgi, lige fra thoraxkirurgi til organ og ortopædkirurgi. Tillige gynækologi og har deltaget ved fødsler af måske 600 børn.

Det var dengang, man ikke var så specialiserede. På Ebeltoft Sygehus “ kunne” vi det hele, så det var den nævnte kirurgi samt medicinske patienter.

Jeg følte mig godt og bredt rustet dengang i 1987, da jeg kom til Hundborg.

 

 

Denne side er under udarbejdelse